gerb

Република България

Държавна агенция „Електронно управление”

Това е архив на сайта на ДАЕУ. За да видите актуалния сайт на агенцията, посетете https://e-gov.bg
Кр. Симонски, зам.-председател на ДАЕУ: Киберсигурността е споделена отговорност, заедно можем да противодействаме на все по-агресивните атаки

Кр. Симонски, зам.-председател на ДАЕУ: Киберсигурността е споделена отговорност, заедно можем да противодействаме на все по-агресивните атаки

До края на ноември всички институции следва да покрият изисванията в новата Наредба за мрежова и информационна сигурност

Информационните технологии са ключов фактор за развитието на държавата. Няма процес в администрацията, който по един или друг начин да не е зависим от тези технологии. Кибер пространството предлага значителни възможности, но в същото време на дневен ред продължава да е актуален въпросът как, и с какви средства то да бъде защитено от непрекъснато променящите се предизвикателства. Това заяви заместник-председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) Красимир Симонски, при откриването на 18-ото издание на международната конференция „InfoSec & Data Storage“. ДАЕУ е партньор на форума, който премина под патронажа на Марияна Николова, вицепремиер по икономическата и демографската политика и председател на Съвет за киберсигурност към МС.

Урокът, който научаваме след всеки опит за компрометиране на  информационните системи на държавата – кибер сигурността е споделена отговорност и само заедно можем да противодействаме на все по-агресивните атаки в българското интернет пространство, подчерта Красими Симонски.

Зам.председателят на ДАЕУ припомни редица инциденти в областта на мрежовата и информационна сигурност през последните години у нас, които пробваха да подкопаят стабилността и функционирането на държавата. Естеството на съвременните кибер атаки е трансгранично - ефектите от инцидент, произхождащ от определена страна, е възможно в изключително кратък срок да окажат негативно влияние и да се разпространят в други страни, предизвиквайки верижна реакция от негативни събития, подчерта Симонски.

Законът за киберсигурност, който нашата страна прие в края на 2018 г. е един от най-добрите нормативни актове в международния сектор и това е признание от страна на Европейската комисия. Той беше изготвен и приет в изпълнение на ангажиментите на България като държава член на Европейския съюз. По този начин нашата страна изпълни задълженията си по транспониране в българското законодателство на европейска Директива относно мерки за високо общо ниво на сигурност на мрежите и информационните системи в съюза. В новата Наредбата за мрежова и информационна сигурност са посочени изисквания за организационни мерки за защита на  информационните системи, като до края на ноември тази година всички институции трябва да покрият тези изисквания, припомни още зам.-председателят на ДАЕУ.

Той се обърна към участниците в конференцията с призив, при откриване на слабости или уязвимости в информационните системи на институции от публичния сектор, своевременно да се информира Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT България) към ДАЕУ. До момента, след подадени подобни сигнали, са взети незабавни мерки и са предотвратени редица уязвимости, обяви Красимир Симонски.

Споделете